maanantai 24. elokuuta 2009

Onks pakko jos ei haluu?

Elämässä on asioita, joita on pakko tehdä itse. Tällaisiksi laskisin syömisen, nukkumisen, peseytymisen ja sen sellaiset arkisen normaalit jutut, jotka pitävät meidän liikkeessä ja elossa. Lisäksi lienee suhteellisen pakollista maksaa veroja ja olla vähintään juuri ennen joulua oikein kiltti. Maailmaan mahtuu pakollisuuksien lisäksi myös liuta asioita, joita ei ole kai ihan pakko tehdä itse, mutta...kuitenkin.

Pohdin viikonloppuna mattojen pesemisen pakollisuutta. Meidän eteisenmattomme kulkivat viikon verran auton takakontissa kaverinaan pari harjaa ja pullo mäntysuopaa, koska emme ehtineet mattopyykille kun aurinko paistoi ja sateensattuessa ei huvittanut mennä. Männä lauantaina oli loistava matonpesusää, mutta niin oli myös loistava häälahjarahojensijoittamissää sekä syysvaatteidenostamisilma. Ensimmäisessä aktiviteetissa saimme tuloksia aikaiseksi, toisessa emme. Siitä sitten ehkä toinen postaus myöhemmällä.... Mietin päivällä ääneen paljonko mattojen vieminen pesulaan oikein maksaisi. Kuitenkin illalla kaikkien muiden puuhien sekä alkuillan torkkujen jälkeen lähdimme reippaasti autoilijamattojemme kanssa matonpesupaikalle ja jynssäsimme kaverit puhtaaksi.

Ei se mitenkään äärimmäisen epämiellyttävää ole. Haravointi on raivostuttavaa, imuroinnistakaan en niin diggaa mutta matonpesu on ihan ok. Mutta olisiko ihan oikeasti voinut viedä matot myös pesulaan? Olisinko leimautunut laiskaksi matonpesunhalveksijaksi, joka tuhlaa rahansa turhaan kun selviäisi mäntysuopapurkin hinnalla jos itse viitsisi vaivautua? Mietin myös muita vastaavia toimia, jotka kai kuuluu tehdä itse vaikka muitakin vaihtoehtoja on. Otetaan vaikka eräs yksin asuva tuttuni: ei lapsia, lemmikkejä eikä puolisoita ja silti hänen asuntonsa siivoaa siivooja. Eikä ole muka aikaa ottaa imuria esiin ja pitääkö sitä nyt olla elämän mahdollisimman helppoa? Tietääkseni tuttuni ei myöskään siivoa ennen kuin siivooja tulee vaan ihan rehdisti antaa asuntonsa pölypalleroineen kaikkineen toiselle kuurattavaksi. Onko sellainen nyt sitten mistään kotoisin?

Täytyykö joulukortit tehdä itse? Ovatko itseommellut verhot paremmat? Voiko villasukkia ostaa kaupasta? Kuka tunnustaa hankkivansa valmiiksi pilkottuja sipulikuutioita?

Iida

3 kommenttia:

  1. Minä ostan valmiiksi pilkottuja sipulikuutioita ja valmiita klapeja. Olen siis sitä mieltä, että kaikkea ei ole pakko tehdä itse. Osa asioista on sellaisia, että ne on mukava tehdä itse.

    VastaaPoista
  2. Hmmm... tuo on oikein hyvä mittari tuo asioiden mukavuuskerroin. Villasukkia on mukava neuloa itse mutta miten ulkoistetaan haravointi? Tulipa mieleen, että sitten on vielä oma listansa asioita, joita ei saa tehdä itse. Meidän perheessä minulta on evätty oikeus mm. passin säilytykseen ja hiustenleikkaukseen....

    VastaaPoista
  3. Luterilaiseen etiikkaan kuuluu ajatus raatamisesta ja nautinnon kieltämisestä, liian helpolla ei saa päästä tai tulee syyllinen olo. Mutta miksi? Kuka siitä hyötyy oikeasti millään tavalla?

    Olen jo vuosia sitten kiinnittänyt huomion siihen, että en käytä sanaa 'pitäisi' tai 'pakko'. On olemassa vaihtoehtoja ja elämässä tehdään valintoja, jotkut niistä voivat olla huonoja, mutta valintoja silti. Aika harvaa asiaa oikeasti on ehdoton pakko tehdä. Toki voi olla jotain seurauksia, jos ei jotain tee (jos ei tiskaa, ei ole puhtaita astioita ja keittiössä on pieneläimiä, mutta ei siihen kukaan välittömästi kuole), mutta silti, aina voi tehdä valinnan. Joskus jonkun asian tekemättä jättäminen, ostaminen valmiina tai teettäminen muilla on monella tapaa järkevää. Ja jos nyt ei järkevää, niin mukavaa. :D Tosiaan, ei yhtään järkevää huonompi mittari.

    VastaaPoista