lauantai 12. syyskuuta 2009

Tiskaamisesta

Aamulla lähdin lenkille musiikki korvissa, kirkkaaseen auringonpaisteeseen, joka kuitenkin oli sen verran syksyn pistelevä, että hihat teki mieli vetää sormien yli ja vauhti pitää tasaisen vauhdikkaana. Kuuntelin Cliftersiä, lauluja jotka ovat saaneet levätä aikansa. Juoksin Närhentien kautta ihan vaan huvikseni. Clifters loppui juuri kotipihassa. Ysärihenkinen verkkatakki oli jo liikaa. Puuskutusta. Hiljaisuutta. Ja aurinko vain paistoi.

Sisällä nostelin tavaroita paikoilleen. Pinosin kuluneiden viikkojen Aku Ankkoja ja mieleen tuli viime viikon sarjakuva Pelle Pelottomasta. Pelle Peloton keksi niin paljon Ankkalinnan asukkaiden elämää helpottavia keksintöjä, ettei Akunkaan tarvinnut käydä enää kuin 10 minuuttia päivässä töissä painamassa nappia. Roopen raha-asioita hoiti robotti eikä mikään pankkiholvi enää riittänyt. Ankkalinnalaisista tuli flegmaattisia, väsyneitä ja tylsistyneitä, koska elämä oli liian helppoa ja tekemisestä riisuttua.

Olen edennyt Kopomaan Leppoistamisen tekniikat -kirjassa noin sivulle 50. Ohuessa ja kapeassa kirjassa on vain 120 sivua. Aikamoinen saavutus siis. Tänä aikana meillä kotona on mm. hajonnut tiskikone. Hetken pähkäilyn ja keskustelun jälkeen heivasimme tiskikoneen pihalle eikä uutta ole tullut, ei enää tähän keittiöön, päätimme. Lupasin olla pääasiallinen tiskausvastaava ja niinpä olen jo monta viikkoa tiskannut käsin lähes joka päivä, joskus useamman kerran päivässä. Ei ollenkaan hullumpaa. Tiskaaminen on rauhoittava hengähdyshetki illan päätteeksi ja sopiva tapa jatkaa aamua aamukahvin jälkeen. Hetki aikaa miettiä, mitä seuraavaksi tekisi samalla kun kädet nauttivat lämpimästä vedestä ja keittiö siivoontuu silmälle mukavammaksi. Kopomaakin muuten ilmoittaa tiskaavansa käsin. On meitä sitten ainakin kaksi.

Käsitiskin ja leppoisan elämän puolesta,

Paula

3 kommenttia:

  1. Tiskaus on oikeasti rentouttavaa, vaikka aloittaminen joskus tökkiikin. En ole asunut tiskikoneen kanssa viimeisiin vuosiin ja se on todella hyvä hetki pysähtyä, tehdä jotain konkreettista (ajatustyön ja koneen parissa istumisen jälkeen todella kaivattua) ja pohtia ajatuksia. Ainoa, mikä siinä mietityttää on, että jonkun kirjoituksen mukaan kodinkoneista juuri tiskikone olisi itsetehtyä ekologisempi. Riippuu ehkä myös siitä, miten tiskaa, tosin en ole varma.

    Minäkin sain Leppoistajan lahjaksi tammikuussa. Vähäsen olen silmäillyt, loistava kirja. Ei kuitenkaan paineita lukemisesta suorituksena. :D

    VastaaPoista
  2. Mietin myös tuota ekologisuuspuolta tiskaamisessa, mutta on kyllä oikeasti aika vaikea uskoa, että käsitiskissä ainakaan omalla tyylilläni saisi kulumaan enemmän vettä kuin koneessa. Käsitiskin huono puoli on ehkä se, että omat pikku kätöseni kuivuvat kovin helposti nyt kun niitä päivittäin liottelee tiskivesissä.

    VastaaPoista
  3. Ja ehkä veden kulutusta oleellisempaa on tiskaukseen käytettyjen aineiden kemikaalit ja koneen valmistus/käyttöikä. Hmm, hankala kysymys, mutta toisaalta itse tiskatessa ehkä ei myös tuota tiskiä yhtä paljon. Tänään eräs tuttu suositteli hanskojen kanssa tiskaamista, sillä muuten saattaa vuosien saatossa kehittyä yliherkkyys, joka estää tiskaamisen jatkossa.

    VastaaPoista