sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Kuka omistaa aikuiset?

Kävin eräänä iltana kiivasta keskustelua aikuisten omistamisesta ja aikuisuuden experteistä. Oli mielipiteitä ja mielipiteitä, tuskin yhtään väärää mutta erilaisia näkemyksiä samaan asiaan. Ytimessä taisi olla kysymys siitä, kenen asioita aikuisten asiat oikein ovat, kuka niitä ymmärtää ja vie eteenpäin, kuka osaa sanoa mitä lippukunnat tarvitsevat ja kenen tulisi tuntea aikuisuus läpikotaisin?

Sellaista vastausta, jonka ympärillä vallitsisi suuri yhteisymmärrys ja tyytyväinen hyminä ei ole olemassa. Asiaa on järjestötasolla lähdetty ratkaisemaan tänä vuonna pestaamalla kaksi aikuiskoordinaattoria, joiden asemapaikka on koulutusvaliokunta. Henkilökohtainen kokemukseni on kuitenkin osoittanut, että koulutusministeri ei ole se paras tyyppi piirissä kertomaan, mitä apuja piiri tai lippukunta aikuisasioissa tarvitsee. Koulutusministeri katsoo aikuisia koulutuksen kannalta, koulutuksen kohderyhmänä mutta ei omista aikuisuutta kokonaisuutena. Koulutusministerin maailmassa aikuiset ovat koulutettavia johtajia ja tuettavia luotseja.

Alueministerillä on toisenlainen näkökulma aikuisiin. Alueministerin maailmassa aikuiset ovat lippukuntien tekijöitä ja toimijoita, johtajia, keikka-apuja ja muita aikuisia siellä, missä pöhinä on suurinta. Alueministeri näkee aikuisasioissa ehkä erilaisia haasteita vaikka samat kysymykset tulisivatkin esiin sekä koulutuksen että aluetoiminnan kautta. Kuka osallistuu ja mihin? Saako pitää partiohuivia jos ei ole antanut lupausta? Onko aikuisen maksettava jäsenmaksu? Alueministerikö olisi sitten oikeampi osoite?

Aikuisuus tuntuu puhututtavan koko ajan enemmän. Tulee kutsuja aikuisiltoihin ja niitä suunnittelemaan, tietoa siitä, miten missäkin on aikuisuutta pohdittu ja mielipiteitä suuntaan sekä toiseen. Terkku-kursseja uusille aikuisille, partiovanhempia leireillä, pitkän linjan partiolaisia jotka eivät edes tajua olevansa yksi laji partion aikuisia. Yhtä asiaa kuitenkin pyöritän edelleen ees ja taas. Kuka omistaa aikuiset?

vasurilla, paremman partioaikuisuuden puolesta,

Paula

1 kommentti:

  1. Nyt vasta löysin tämän tekstin. Hyvää pohdintaa koulutus- ja alueministerin tiimoilta! Tyytyväisenä totesin, että meillä on päädytty pohtimaan aika lailla juuri näin! On tyyppikysymys, miten viimekädessä menee mutta alueministerillä on iso osuus. Koulutus komppaa, tukee auttaa tarvittaessa.

    VastaaPoista