tiistai 24. helmikuuta 2009

Kätevä emäntä

Autoilu on hauska asia silloin kun se sujuu. Kun silmät pysyvät auki ja mieli on virkeä, sää on kirkas mutta ei liian aurinkoinen ja kuskilla ei ole kiirettä minnekään. Ajelen suhteellisen säännöllisesti suh-teellisen paljon työasioiden takia, muuten en sitten juuri jaksaisikaan ajaa vaan istun mieluummin kyydissä tai junassa. Etenkin nyt talvella vakiotyömatkustelu Suonenjoen suuntaan on aika raskasta: en ole viime aikoina pystynyt ajamaan enää yhtä soittoa tätä reilua 300 kilsaa vaan mennen tullen on pysähdyttävä. Nukkumaan.

Autoillessa tulee joskus tilanteita, jolloin on syytä olla erityisen kätevä emäntä. Pitkillä matkoilla pelkkä ajaminen ei riitä vaan autoa pitää myös tankata. Erilaisten muiden nesteiden lisääminen ei kuulu ydinosaamisiini mutta tankkaus on hanskassa. Enkä ole kertaakaan edes yrittänyt lirutella bensaa dieselautoon, tosin ajatus tämän skenaarion realisoitumisesta ei ole mitenkään mahdoton. Naisautoi-lun kunniaksi, käteviä emäntiä ylistämään, on taas kerrottava eräs autotarina.

Ajoin maanantai-aamuna reippain mielin kohti Suonenjokea jo ennen kuutta. Aamukahvit lennossa ja parin tunnin päästä pienet nokoset, sillä silmät ja pää eivät enää kyenneet. Torkkujen jälkeen olin valmis jatkamaan matkaa kun kuului bling ja nopeusmittarin sisälle syttyi oranssi huutomerkki suluissa ja aaltoviivaa alapuolella. Koska vaimean blingin jälkeen mikään sireeni tai palotorvi ei alkanut huutaa päättelin, että hätä ei ole tämän näköinen ja jatkoin matkaa.

Kätevänä emäntänä soitin miehelle. Mies ei vastannut, joten kaivoin auton ohjekirjan samalla esiin ja etsin kohdan ”Merkkivalot”. Siellä opastettiin, että jos autossasi on lisävarusteena alhaisten rengas-paineiden ilmoitussysteemi niin huutomerkki tarkoittaa sitä, että jossain renkaassa paine on säädettyä alhaisempi. Jos systeemiä ei ole niin kyseessä on toimintahäiriö ja ota yhteyttä ammattikorjaamoon. Jaahas, sitten kun vielä tietäisi onko autossani tämä varoitusjärjestelmä vai ei?

No, pysähdyin näppärästi seuraavalle bussipysäkille ja potkin asiantuntevasti kaikki renkaat läpi. Hyvältä näyttää, ei mitään paineongelmia ettäs tiedätte te ohiajavat autoilijat. Taka-ajatuksena kieltämättä oli myös, että jos vaikka huutomerkki katoaisi näkyvistä kun käynnistää auton uudelleen? Käynnistin eikä kadonnut, mutta tein erittäin hyödyllisen löydön! Vaihdekepin vieressä oli namiska, jossa oli ihan sama huutomerkkisymboli ja alla luki SET. Bling vaan ja minä painoin nappia. Mitään ei tapahtunut, valo paloi ja sanoi bling. Mutta kun painoin vähän lisää niin a vot! Merkkivalo sammui eikä enää yhtään blingiä! Matka jatkukoon!

Mies soitti hetken päästä ja valisti, että nappia rämppäämällä olin hyväksynyt alemman ilmanpaineta-son renkaisiin (ilmankos siinä luki SET…). Mielestäni ratkaisin ongelman erityisen näppärästi, joten miehen ehdottama tarkistuskäynti huoltoasemalla tuntui lähinnä harmilliselta pikku yksityiskohdalta. Kokonaisuudet ovat meitä käteviä emäntiä varten!

Tämän urotyön jälkeen olisin ansainnut uuden huulikiillon. Metsätaipaleella ei ollut sopivia kauppoja.

Bling!

Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti