maanantai 16. helmikuuta 2009

Pelko ja päättäväisyys

Mikä olisi leppoisampaa loma-ajateltavaa kuin pelkääminen. Ajattelin pelkoa ja sen erilaisia tasoja viime viikolla paljon. Tutkin omaa itseäni ja tuntojani, tunnustelin miten pelko kasvaa ajatuksesta ja ruokkii itse itseään mutta myös miten pelkoa voi hallita ja miten se tulee hallituksi. Kun pelko on oikeasti totta, se tappaa itsensä.

Seisoin suksineni jyrkän rinteen partaalla ja katsoin lumista aavaa edessäni. Alle se avautui, niin pitkälle, että auringon häikäisyssä ei nähnyt reunoja eikä loppua. Pudotusta vain ja jyrkkää, iltapäivän sohjoista ja möykkyistä rinnettä. Sydän löi tahtia hitusen kiivaammin ja pikkuisen painokkaammin kuin hetki sitten. Vain muutaman sekunnin seisahdus reunalla ja pelko yritti puikahtaa paikalle. Tiesin sen yrittävän sydämen tahdittamana vallata ja lamauttaa. Ehdin kuitenkin ennen, ehdin sanoa itselleni, että nyt ei voi ruveta pelkäämään ja huiskaisin alas rinteeseen. Sinne se jäi, pelko partaalla roikkumaan.

Kahden kilometrin korkeudessa myrsky tulee yllättäin. Pilvet ja tummuus liukuvat kuin salakuljetettuina päälle, auringosta tulee tuuli ja hattaroista lumimyrsky. On päästävä alas kuten kaikkien muidenkin. Ei näe ketään, ei mitään, eikä mihinkään. Pakko päästä alas, tavoitteena suorittaa mahdollisimman ehjänä. Pelko ei tule vaan päättäväisyys. Se ottaa vallan heti alusta ja sanoo, miten homma hoituu parhaiten eikä anna mitään sijaa sille pelolle, johon voisi olla aihetta. Ei lyöntejä, ei tihenevää hengitystä vaan pelkkää tarkkaa ja maltillista laskemista oli rinne mikä tahansa.

Pelon tunne minussa onkin vain liikaa tilaa ajatuksille.

Paula

5 kommenttia:

  1. Mä oon viime aikoina miettinyt jännittämisen, ujouden, stressaamisen ja silkan loukkaamisen ilmentymien eroja ja niiden voittamista. Hankalaa!

    VastaaPoista
  2. Hieno kirjoitus! Pelko on tosiaan aika harvoin sitä, miltä se ensiksi näyttää tai kumpua siitä, mistä ensiksi luulee. Joku viisaampi joskus sanoi, että muuta ei todella tarvitsisi pelätä kuin omaa jäätymistään.
    Maija

    VastaaPoista
  3. Jännittäminen on muuten aika outo juttu myös ja tuntuu liittyvän stressaamiseen aika paljon. Jossain kohtaa heräsin siihen, että näin vanhemmiten on alkanut jännittää ihan ihme juttuja mutta nyt taas tuntuu, että pahin tärinä on ohi. Ehkä jännitys olikin vain osaoire yleistä stressaamista, joka taas on viime aikoina henk koht vähentynyt huomattavasti. Jäätymisen pelkääminen kuulostaa fiksulta, etenkin jos sillä tarkoitetaan toimintakyvyn menettämistä kaikin puolin. Ehkä silloinkin on ollut liikaa tilaa ajatella.

    VastaaPoista
  4. Jäätyminen tarkoittanee sitä, että mikään ei tunnu enää miltään, mikään ei kosketa, herätä tunteita tai liikuta. Jännittäminen ja stressaaminen on tietenkin eri asia kuin pelkääminen, pelkääminen liittynee pohjimmiltaan kuoleman-, kivun- tai menettämisen pelkoon. Liittyykö jännittäminen niihin? Kasvojen ja/tai kontrollin menettämiseen ainakin. Maija

    VastaaPoista
  5. Ainakin itselläni jännittäminen liittyy nimenomaan tuohon kontrollin menettämiseen joka taas liittyy liialliseen stressaamiseen. Kun elämä on sopivan leppoisaa, ei jännittäminenkään ole ajankohtaista.

    VastaaPoista