keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Ozzy ja Charles

Arvatkaapa mikä on partion simppelein porukka hanskattavaksi? Massaa riittää ja ilmeisesti homogeenista sellaista. Ei ryhmiä, ei ohjelmaa, ei ikäkausien erityispiirteitä vaan pelkkää voimaa! Niinpä niin, aikuisiahan ne ovat, ne yli 22-vuotiaat ikäkausista uloskasvaneet. Pirulaiset.

On ehkä jopa hieman säälittävää, että edelleenkään emme ole kunnolla pystyneet määrittämään tätä yli 22-vuotiaiden alati kasvavaa jengiä mitenkään sen tarkemmin. Eikä tuo alati kasvava ole edes mikään vitsi: partiossa se kasvava ikäryhmä ovat juuri yli 22-vuotiaat ja etenkin yli 29-vuotiaat. Mutta kasvoi tai ei, kaikkihan ne ovat samaa sakkia, samanlaisilla tehtävillä ja samalaisilla rooleilla. I´ll be there for you, sinä 7-22 -vuotias ihmislapsi.

Ajatteleppa omalle kohdallesi. Kuinka samanlaisia 30-vuotias, 40-vuotias ja 60-vuotias aikuispartiolainen ihan oikeasti ovat? Elämäntilanteet ovat mitä luultavimmin täysin erilaisia ja kokemusta karttunut kovin eri määrä. Voitaisiinko aikuisia siis yrittää jaotella iän mukaan nuorempiin aikuisiin, aikuisiin aikuisiin ja vähän vanhempiin aikuisiin? Joskus kun mummoilla vielä oli esiliina, kureliivit ja harmaat kiharat hiukset näin olisi varmasti voitu tehdä. Saman sukupolven ihmisten elämä oli aika pitkälti samantyyppistä.

Eipä ole enää. Aikuisuudessa tunnistetaan nykyään elämänvaiheita, jotka eivät ole sidottuja ikään oikein millään tavalla. Vakiintumisen vaihe voi olla koska vain tai sitten jo toiseen kertaan. Madonnalla on menossa jonkinlainen toinen nuoruus eikä hän ole 5kymmpisten joukossa suinkaan yksin. Tai mietipä vaikka Ozzy Osbournea ja Prinssi Charlesia. Samanikäisiä heppuja, elämissä on jotain pientä eroa.

Väittäisin, että aikuisia ei partiossakaan voi pistää lokeroihin iän mukaan vaan perusteet täytyy löytää muualta. Paras ratkaisuni toistaiseksi olisi etsiä ja niputtaa niitä syitä, miksi aikuinen on partiossa. Mun motiivit ja sun motiivit, joiden pohjalta voidaan tarjota sellaista partiota, joka tukee tekemistä, jaksamista ja sitä kipinää mikä silmiin syttyy kun oikein osuu.

Kipinöiden.

Iida

2 kommenttia:

  1. No nyt lähtee :) Motiivit olla partiossa on minunkin mielestäni paras jaottelu. On sellaisia aikuisia, jotka haluavat olla aktiivilippukuntalaisia (akeloita, luotseja jne) On sellaisia aikuisia, jotka haluavat toimia taustalla (hallituksen jäsenet, partiotuki jne.) On sellaisia aikuisia, jotka haluavat tehdä keikkahommia (rastimiehenä, leirillä jne.) On sellaisia aikuisia, jotka haluavat käydä kisaamassa kaveriporukan kanssa kerran vuodessa hyväksi toteamassaan partiotaitokisassa. On sellaisia aikuisia, joita kiinnostaa toiminta piirissä tai SP:ssä. On varmasti myös muunlaisia profiileita. Ainakin edellämainittuja aikuisprofiileita löytyy minun ystäväpiiristäni. Tältä pohjalta, kun edetään, niin saadaan ehkä aikaiseksi aikuispartio-ohjelma, jos sellaista tarvitaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pauli kommentista! Olen myös pohtinut sitä, onko meillä oikeasti sellaisia aikuisia riveissä mukana, joilla on meidän mielestämme jotenkin väärä motiivi? Tietysti kaikki laiton ja epäeettinen on samantien kiellettyä, mutta onko muuten sellaisia syitä, joita emme hyväksyisi? Tuo aikuispartio-ohjelma on myös hyvä kysymys. Täytyy pitää tuntosarvet aistimassa josko jollekin sen kaltaiselle olisi tilaa ja tilausta....joskus

    VastaaPoista