torstai 23. huhtikuuta 2009

Lopeta ajoissa aikuinen

Partioviikon kunniaksi aion kirjoittaa siitä, koska aikuisen olisi suotuisaa lopettaa partiossa. Partio on tarkoitettu lapsille ja nuorille eikä aikuinen kuulu partion kohderyhmään. Aikuisen tehtävä on tukea ja mahdollistaa, ei toimia itsensä hauskuuttamiseksi eikä muita aikuisia varten tai olla vain jäsenlistan täytteenä. Valitettavasti tällaisia aikuisia on partiossa edelleen jäljellä. Meillä roikkuu matkassa väkeä, jota ei näy eikä kuulu tai joiden pääasiallinen tarkoitus on pitää kivaa itse. Hypätkää ihmiset pois ajoissa. Täällä ei ole teille enää mitään nähtävää.

Jos ainoa tapa toimia partiossa on käydä entisellä porukalla talvikisoissa kerran vuodessa tai koota oma vartio vuosikymmenten takaa joka kesä mökkireissulle, niin onko se oikeasti ok? Miten tällainen aikuisten keskinäinen kiva edistää ja tukee lapsen ja nuoren kasvua ja partio-ohjelman toteutumista kohdeikäryhmässä? Ehkä olisi oikeasti vaan reilumpaa erota partiosta siinä vaiheessa kun viiva omasta partiotekemisestä sinne oikeaan kontaktipintaan alkaa olla niin pitkä ja syheröinen, ettei pysty enää itselleenkään perustelemaan partiojohtajana olemisensa oikeutusta.

Hetkinen. Onko siis niin, että partiossa ei oikeastaan ole tarkoitus olla jäsenenä aina? Loppuuko partiolaisuuteni tai partiojohtajuuteni ihan hyvään saumaan ja oikeista syistä, jos jätän ensi vuoden jäsenmaksun maksamatta koska minulla ei ole enää mitään varsinaista tehtävää? Tai jos totean, että partiossa jäsenenä olemiseni ei hyödytä yhtäkään 7-22 vuotiasta edes välillisenvälillisenvälillisesti ja eroan koko puljusta. Eikö se olisi jollain tavalla aika suoraselkäinen ratkaisu? Tulin, näin ja annoin kaikkeni, mutta tämä ei ole se paikka, jonne jäädään viettämään eläkepäiviä ja kahvittelemaan vanhojen partiokavereiden kanssa muuten vaan.

Olisiko niin, että aikuisena partiossa ei saa vain olla. Että pelkkä hengaaminen omaksi iloksi on kiellettyä. Pitkän päivätyön tehneeni voisi siis vain poistua takavasemmalle ja etsiä lepokodin jostain muualta. Jostain, missä voi olla itselleen.

Iida

5 kommenttia:

  1. Näinkö...siis oikeastiko?

    VastaaPoista
  2. Voi minua piruparkaa, kun aloitin partioharrastukseni 38 vuotiaana ;)
    Onneksi tiedän, että et ihan tarkoita sitä, mitä kirjoitat.

    VastaaPoista
  3. Damn, jäin siis kiinni. Pauli on liian tuttu ;D Mutta aihe on sellainen, joka puhututtaa ja josta ollaan todella montaa mieltä. Mun mielestäni tähänkin pitäisi saada selkeä linjaus, koska ihan oikeasti, on olemassa todella tiukkaa mielipidettä suuntaan ja toiseen siitä, mikä kaikki aikuiselle on ok. Esimerkiksi vain kisaaminen omalla porukalla ei ole koska siinä ei edistetä 7-22 vuotiaiden partiota mitenkään. Näin olen kuullut. Tässä on pienen tuuletuksen paikka, jotta saadaan aikuisuiden rajat kohdalleen, riittävän lavealle mutta niin, että sydän säilyy.

    VastaaPoista
  4. No mutta hei, mites sitten niitä nuoria kasvatetaan? Mikä on sitä tukemista ja ohjaamista, jolla kasvatetaan nuoria? Onko sille jotain "lopullista totuutta" määritelty? Varsinkin, jos partioon vasta liittynyt yli 22v haluaa toimia luotsia, mistä hän löytää työkalupakin kasvattavaan ohjaamiseen? Niitä ohjaamisen työkaluja (ks. pj-pk:n moduulikuvaukset). Sitten vielä pitäisi varmaan jotenkin osata erotella miten aikuinen partiossa ja partion ulkopuolella käyttäytyy? Varsinkin partioon liittyvällä tämä voisi olla tarpeen.

    VastaaPoista
  5. Ohjaamisen työkaluja on tietysti olemassa koulutusjärjestelmän moduuleissa, mutta onko niin, että se ei riitä? Mitä muuten Kimble tarkoitat tuolla miten aikuinen käyttäytyy partiossa ja partion ulkopuolella?

    VastaaPoista