tiistai 13. tammikuuta 2009

Porkkanoita aikuisille

Tarkennetaan nyt heti alkuun, että työnantajani ei ole maksanut minulle mitään seuraavasta kommentista enkä myöskään kirjoita sitä pistooli otsalla. Enkä itse asiassa edes tiedä, mahtaako kukaan työkaveri näitä blogirustauksia lukea? Mutta aina joskus, silloin tällöin, pidän työpaikastani ja työtehtävistäni todella, todella paljon. Tänään on ollut sellainen päivä. Olen tehnyt ihan normaaleja, puuduttaviakin töitä, mutta hymy huulessa ja strömsöön vallitessa. Päivässä on ollut extraa ja ihanaa, työsuhde-etua aamusta iltaan.

On lupa tehdä jokunen päivä kuukaudessa etätöitä kotoa käsin. Avata kone aamulla, ottaa kahvia kuppiin, vetää untuvatöppöset jalkaan ja aloittaa työnteko. Omassa kotona ja kaikessa rauhassa. Puhelin toki soi ja sähköpostia viuhuu, mutta töiden tekemisen fiilis ja aikaansaannos on jotain ihan muuta kuin normaali avokonttoriolosuhteissa. Kotona pystyy keskittymään, paneutumaan ja tekemään ihan erilaisella intensiteetillä. Minä, kone, muistikirja, paperipinot, alkava aamu ja keltainen poppanaliina. Come what ever may.

Toinen työsuhde-etu, joka on minulle rakas, on työnantajani halu tukea kropan rääkkäystä liikunnalla. Tänään laitoin kesken iltapäivän koneen kiinni ja livistin tunniksi liikuntakeskukselle. Missään en näytä niin hyvältä kuin jumppasalin peilissä kun hiki valuu ja lihakset huutavat mutta liike ei lopu. Suihkun ja välipalan jälkeen, kone auki ja takaisin työmaailmaan. Autuus ja onnellisuus.

Työsuhde-etuja on toki muitakin, puhelin ja auto, työnantajan kauppa ja sellaisia. Ei nyt romaaniksi saakka mutta listaksi kuitenkin. Arvaa mitä ajattelin seuraavaksi? Yritin listata mutta listaa ei vaan synny. Ajattelin partion "työsuhde-etuja" meille luottamushenkilöille. Mitäköhän ne mahtaisivat olla? Älä sano, että vakuutus ja Partio-lehti, alennuksia retkeilymajoista. Ihan kiva joo ja muttei arkipäivässä kovin relevanttia. Kelpuutan listalle partiokaupan alennukset, mutta oikeasti hei: mitä etua meille isoille ihmisille on siitä, että olemme partiolaisia? Millä eduilla meidän sitoutumistamme ja motivointiamme voisi tukea?

Jos partion jäsenkortilla saisi jotain muutakin kuin puhtaan omatunnon ja hyvän mielen voisi sen hankkiminenkin olla houkuttelevampaa. Lupa kutsua itseään partiolaiseksi ja toimia rekrytoituna aikuisena pestissä ei ihan riitä. Ehkä riittävän merkittävistä etuuksista voisi itsekin maksaa niinkuin maksetaan työsuhdeautoista ja puhelimista?

Kepit piiloon, porkkanoita aikuisille!

Paula

5 kommenttia:

  1. Suosikillani Reserviläisliitolla on tämä jäsenetuasia pykälää paremmin hoidettu: http://www.reservilaisliitto.fi/jasenedut.

    Noista etenkin ST1:n bensa-alennusta tulee oikeasti käytettyäkin (bensatankillisesta tulee alennusta melkein euron, huhheijaa!)

    VastaaPoista
  2. Jos ihan rehellisiä ollaan niin en muista koska olisin ollut viimeksi yötä retkeilymajassa. Hotellialennukset sen sijaan tulisivat paljon enemmän tarpeeseen eli siinäkin mielessä Reserviläisliitto hakkaa partion. Tästä innostuneena: missä järjestössä olisi parhaat jäsenedut? Ilmiantakaa nyt ihmeessä! Ja mitä tuohon partion korttiin voisikaan liittää... laskettelukeskuksia tai jotain sellaista ehkä?

    VastaaPoista
  3. Hotellit ja liikuntakeskukset yms. vois toimia. Myös partiokaupan tavallisia jäseniä tuntuvammat alennukset (-5% päälle) vois houkutella. Enemmän kuitenkin luulen, et jäsenetuja enemmän varsinaiset toimintatavat vaikuttavat. Se saako omasta toiminnastaan palautetta ja kiitosta tai saako edes joskus tai koskaan ansiomerkkiä (koska se on tällä hetkellä se keino, millä huomioidaan, tuntuu oudolta ettei sellaista saa, jos tekee useita lyhyempiä 1-2 vuoden pestejä partiolle eri paikoissa, siis lpk, piiri jnem, monen vuoden ajan). Ja sitten on tärkeää tiedostaa se, et ihmiset tekee tätä koska ne haluaa, ei siksi et on pakko. Eli uhrautumisfiilis pois pestauksista ja koko järjestökulttuurista. Tunnustetaan se, et ihmiset saa itseki jotain tästä toiminnasta eikä siinä ole mitään väärää.

    VastaaPoista
  4. Täysin samaa mieltä! On tärkeää, että aikuisella on lupa tykätä partiosta ja saada siitä myös itse. Palaute, ansiomerkit, muistaminen, kiitos, kannustus, koulutus jne ovat ihan keskeistä sen oman fiiliksen tueksi. Jäsenyydestä saatavat edut sinänsä ovat piste iin päälle, jotain extraa vielä muun lisäksi. Kukaan tuskin jäsenkortin etujen takia partioon liittyy, mutta ehkäpä hyvillä jäseneduilla voisi olla merkitystä ns. jojojäsenyyden estämisessä? Jojoilulla tarkoitan sitä, että jos ei ole mukana aktiivisessa viikkotoiminnassa vaan vain leireillä tai projekteissa niin jäsenmaksu saatetaan maksaa vasta sitten kun on tarve eli leiri ovella.

    VastaaPoista
  5. Niinpä, aikuisia tarvitaan, mutta heille ei saisi olla mitään konkreettista (paitsi koulutus). Miksi ei voi olla mahdollista, että aikuiset saisivat esim. suorittaa samoja merkkejä kuin vaeltajat? Näin heitäkin ehkä kiinnostaisi opetella niitä asioita, joita eivät vielä kenties osaa. Varsinkin kun johtajakoulutuksissa käsitellään lähestulkoon pelkästään johtamisasioita.

    VastaaPoista