sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Kalifiksi kalifin paikalle

Ei ole mikään salaisuus, että isona haluaisin olla esimies siellä oikeissa palkkatöissä. En tiedä kuinka isoksi vielä pitäisi tulla ja missä töissä ja millaisessa organisaatiossa mutta jossain kuitenkin. Olen aika varma, että en olisi huonoin mahdollinen tapaus niihin hommiin. Aikaisemmin olisin ollut vielä parempi, mutta ajan kanssa on itsellekin tullut selväksi, että superihkuksi pomoksi on joitakin juttuja hiottava.

Aikuisuuden pyöreässä pöydässä Jupo sanoi, että partiojohtajuus ei ole status vaan taito. Sama voidaan varmasti sanoa esimiesasemasta työelämässä. Perinteinen suomalainen tapa on ollut tehdä parhaista asiantuntijoista esimiehiä tai antaa esimiesasema jonkin sortin palkintona. Työhön liittyvä asiantuntemus ei kuitenkaan pätevöitä ketään meistä esimieheksi, eikä pelkkä pomoksi nimeäminen muuta ihmistä siihen tehtävään sopivaksi. Liian usein esimiehestä loistaa kilometrien päähän, että esimiehenä toimiminen ei ole itselle mieluista vaan tilanteeseen ollaan jotenkin ajauduttu. Mahdollisuutta tai omaa uskallusta perääntymiseen harvoin on. Pomous on kuitenkin edelleen monelle statuskysymys, vaikka sen ei niin pitäisikään olla.

Matkalukemisena Frida Kahlo –kirjan lisäksi minulla on uusin Olivia-lehti. Siellä oli artikkeli, jossa naisjohtajat antoivat vinkkejä esimiesasemaan haluaville. Naistenlehtien tapaan ohessa oli myös testi, jossa sai testata olisiko itse onnellinen pomona (joo-o, olisin). Ehkä sellaisia testejä voisi tehdä myös oikeille työpaikoille ja oikeille pomoille. Ja jos tulos olisi, että ei, niin jotain pitäisi oikeasti tehdä. Ku-kaan ei voita, jos esimies on esimies pakosta tai ilman tarvittavia taitoja. Surkea esimies pilaa liian monen työpäivän. Esimies tarvitsee tukea ja koulutusta, mutta aina ei sinisestä tule punaista vaikka kuinka koitettaisi.

Samassa lehdessä oli myös hyvä sitaatti johtajuudesta. ” Hyvä johtaja on kuin puutarhuri. Ei puutar-huri moiti kasvia, jos se ei voi hyvin. Hän miettii, mitä voisi tehdä kasvin hyväksi. Hyvä johtaja saa puutarhansa kukoistamaan.” (Thich Nhat Hanh) Miten paljon onkaan kiinni siitä, millainen esimies sattuu kohdalle! Ilman kummempia lirkutteluita on sanottava, että tällä hetkellä ei voi kovin moittia omaa tilannetta. Köynnös saa rönsyillä ja valita reittiä, päättää paljon itse, mutta silti on olemassa rakenne, joka tukee, ohjaa ja luottaa. Siinä on pyrkimystä. Monelle.

taitoa metsästämässä,

Paula

1 kommentti:

  1. Mulle on sanottu, että jokainen on vain niin hyvä esimies kuin on alainen. Tämä on mietityttänyt mua viime aikoina. Olen myös miettinyt hyvän esimiehen / johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia. Johdonmukaisuus on mun mielestä ehdoton, samoin luottamus puolin ja toisin. Mun mielestä hyvä johtaja sparraa omaa porukkaansa välillä kovastikin, mutta ulospäin puolustaa sitä viimeiseen asti kuin leijona. Mitä muita olisi?

    VastaaPoista